Jedzenie po 18:00. Czy warto iść spać głodnym?!

Podziel się tym wpisem

Dziewczyny, większość z Was wielokrotnie słyszała o teorii jedzenia ostatniego posiłku do 18:00. Jak to wygląda w praktyce i jakie są tego efekty? Przeczytajcie i zapamiętajcie! Jeśli idziesz spać o 19, co raczej jest mało prawdopodobne 🙂 to godzina 18 jest odpowiednia na kolację. W każdym innym wypadku możesz tylko sobie zaszkodzić!

Krótko i na temat.

Ostatni posiłek należy zjeść 30 – 40 min. przed pójściem spać. Nasz organizm potrzebuje w nocy energii na podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych. Ba, nawet istnieją badania potwierdzające, że nasz metabolizm w czasie snu jest szybszy niż w ciągu dnia (ma to związek z fazami snu).

Co zjeść na kolację?

Wszystko zależy od Twojej diety, czyli ile porcji (i jakich) spożywasz w ciągu dnia. Jeżeli rozkładasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne równo na 5 posiłków, to Twoja kolacja będzie również zawierała porcję węglowodanów. Inaczej jest, gdy rozbijasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne na 4 + 1 (czyli 4 posiłki z węglowodanami, a kolacja bez nich). Na koniec dnia Twój bilans energetyczny musi wychodzić na zero. Oznacza to, że jeżeli nie chcesz chudnąć, musisz dostarczyć organizmowi tyle kalorii, ile potrzebuje on na zaspokojenie swoich podstawowych potrzeb.

Jeśli chodzisz późno spać, a ostatni posiłek zjadasz o 18:00, to efekt będzie odwrotny niż ten, którego oczekujesz. Kilkunastogodzinną przerwę w jedzeniu organizm odczytuje jako głodówkę. Zjedzone śniadanie odłoży się i zmieni w tkankę tłuszczową- a przecież nie o to nam chodzi, prawda? 🙂

Zapamiętaj raz na zawsze, jedzenie do 18:00 jest niezdrowe i nie przynosi efektów w odchudzaniu!!

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować na kolację mam dla Ciebie 2 propozycje:

  1. Kolacja z węglowodanami:

PASTA Z MAKRELI z zieloną pietruszką
  • 60g (2x kromka) chleba żytniego, pełnoziarnistego
  • 40g chudego twarogu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 120g ogórka gruntowego
  • 1x łyżka oliwy z oliwek
  • 40g wędzonej makreli

Usuń ości z makreli. Widelcem rozgnieć twaróg. Wszystkie składniki połącz razem. Dopraw solą.

 

  1. Kolacja bez węglowodanów

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • 2 jajka
  • łyżka mrożonego szpinaku
  • 2 pomidorki suszone
  • ½ łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • sól i pieprz

Do miski wbijamy 2 jajka, które należy rozbełtać widelcem. Dodajemy rozmrożony szpinak, pokrojone pomidorki i doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy ½ łyżeczki oleju kokosowego i wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.

Smacznego! 🙂

Jeśli potrzebujesz pomysłu na obiad. Kliknij TUTAJ 🙂

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk