Sałatka z komosy i brukselki
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Brukselka w tej sałatce jest podana w towarzystwie komosy ryżowej, którą polecam jako bazę do wielu innych sałatek. Po ugotowaniu jest sypka, ma stosunkowo niewysoki indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Podczas przyrządzania brukselki pamiętajcie, aby nie gotować jej zbyt długo bo staje się gorzkawa, do tego suszone pomidorki, które podkręcają smak i pobudzą Wasze kubki smakowe (pamiętajcie, aby wybrać te bez zalewy olejowej, szczególnie jeśli jesteście na diecie i zwięźle trzymacie się kalorii 😉), a „wisienką na torcie” jest dodatek bazylii, która również wzbogaca smak potrawy oraz wspomaga trawienie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Brukselki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 8-10 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
2. Groszek przelać ciepłą wodą, żeby się zagrzał i rozmroził.
3. Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
4. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w kostkę, sałatę porwać i wymieszać z pozostałymi składnikami, posypać posiekanym szczypiorkiem i bazylią, polać dressingiem.
Smacznego!
Anka
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście