Sałatka z komosy i brukselki

Brukselka w tej sałatce jest podana w towarzystwie komosy ryżowej, którą polecam jako bazę do wielu innych sałatek. Po ugotowaniu jest sypka, ma stosunkowo niewysoki indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Podczas przyrządzania brukselki pamiętajcie, aby nie gotować jej zbyt długo bo staje się gorzkawa, do tego suszone pomidorki, które podkręcają smak i pobudzą Wasze kubki smakowe (pamiętajcie, aby wybrać te bez zalewy olejowej, szczególnie jeśli jesteście na diecie i zwięźle trzymacie się kalorii 😉), a „wisienką na torcie” jest dodatek bazylii, która również wzbogaca smak potrawy oraz wspomaga trawienie.

Składniki:

ok 1/3 szklanki komosy ryżowej 
10 szt brukselki
1 szkl. mrożonego groszku 
150 g sera mozzarella 
2-3 suszone pomidory
2-3 liście sałaty
20 g szczypiorku 
5 g świeżej bazylii 
dressing:  2łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Brukselki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 8-10 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
2. Groszek przelać ciepłą wodą, żeby się zagrzał i rozmroził.
3. Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
4. Mozzarellę  i suszone pomidory pokroić w kostkę, sałatę porwać i wymieszać z pozostałymi składnikami, posypać posiekanym szczypiorkiem i bazylią, polać dressingiem.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo