Brukselka w tej sałatce jest podana w towarzystwie komosy ryżowej, którą polecam jako bazę do wielu innych sałatek. Po ugotowaniu jest sypka, ma stosunkowo niewysoki indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Podczas przyrządzania brukselki pamiętajcie, aby nie gotować jej zbyt długo bo staje się gorzkawa, do tego suszone pomidorki, które podkręcają smak i pobudzą Wasze kubki smakowe (pamiętajcie, aby wybrać te bez zalewy olejowej, szczególnie jeśli jesteście na diecie i zwięźle trzymacie się kalorii 😉), a „wisienką na torcie” jest dodatek bazylii, która również wzbogaca smak potrawy oraz wspomaga trawienie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Brukselki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 8-10 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
2. Groszek przelać ciepłą wodą, żeby się zagrzał i rozmroził.
3. Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
4. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w kostkę, sałatę porwać i wymieszać z pozostałymi składnikami, posypać posiekanym szczypiorkiem i bazylią, polać dressingiem.
Smacznego!
Anka