Ogórki małosolne to jeden z moich ulubionych dodatków. Wraz z nadejściem sezonu w mojej głowie kotłuje się milion pomysłów, jak i do czego je wykorzystać. 🙂 Tym razem użyłam ich walorów smakowych do past. Ku mojemu zaskoczeniu, wszystkie składniki połączyły się w pyszny i wyszukany smak. 🙂
Polecam te pasty na 2 śniadanie. Zgodnie z moją zasadą oszczędności czasu, ich przygotowanie jest bardzo szybkie a całość wystarczy na 2-3 dni. Przechowuj w lodówce w zamkniętych pojemnikach i ciesz się nowym smakiem. 🙂
Pasta z ogórka małosolnego i awokado.
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki małosolne
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Awokado obierz ze skórki, rozgnieć widelcem. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i drobno pokrojone ogórki. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i całość wymieszaj. 🙂
Pasta z makreli i ogórka małosolnego.
- 1 cała makrela, obierz z ości i przełóż do miseczki
- ½ cebuli
- 3 ogórki małosolne
- oliwa
- sól, pieprz
Rybę przełóż do miseczki, zetrzyj na tarce na grubym oczku ogórki, pokrój drobno cebulę i dopraw. Całość wymieszaj.
Smacznego!