Trzymanie diety i jedzenie 5 regularnych posiłków, szczególnie na początku. nie jest łatwą sprawą. Wymaga od nas dużego zaangażowania w kuchni. W dzisiejszych czasach, każda minuta jest na wagę złota. Każda z nas ma zaplanowaną każdą sekundę w ciągu dnia, dlatego nie możemy sobie pozwolić na wymyślne dania, które będą nam zabierały dużo czasu. Jeśli nie planujemy swoich posiłków trzymanie diety i jedzenie co 3-4h wychodzi nam głównie do drugiego posiłku. 🙂
Śniadanie jest perfekcyjne, 2 śniadanie to już zwykle owoc, bo nie mamy czasu przygotować kanapki. 🙂 I na tych 2 posiłkach często kończy się „dieta”, czyli zdrowy sposób odżywiania. Biegniemy do pracy, siedzimy za biurkiem, pijemy kawę za kawą, lub zajmujemy się domem i o godzinie 17, gdy kiszki zaczynają grać marsza, przypominamy sobie, że nie zjadłyśmy obiadu. Zaglądamy do lodówki (czy to w domu czy w pracy) i przypominamy sobie, że nie mamy nic przygotowanego. Zaczynamy szperać po szafkach ze słodyczami, sięgać po kolejne owoce, aby coś na szybko zjeść. Zwykle kończy się to tym, że jemy w pośpiechu, „byle co” i o wiele więcej niż powinnyśmy.
Oto lista kroków, która pomoże Ci w dobrej organizacji i planowaniu posiłków na cały tydzień, aby nie dochodziło do wyżej opisanych sytuacji.
- W sobotę przygotuj sobie menu na cały tydzień, na początek rozpisuj każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację). Dzięki takiemu schematowi nagromadzisz sobie mnóstwo przepisów, z których będziesz mogła korzystać a nie zastanawiać się co by tu na jutro przygotować.
- Zrób dokładną listę zakupów, dzięki temu zaoszczędzisz czas chodząc po sklepie i przede wszystkim zaoszczędzisz pieniądze, bo kupisz tylko potrzebne produkty.
- W niedzielę wieczorem przygotuj obiad, zupy, II śniadania na 2 dni. Przykładowe przepisy znajdziesz też na moim blogu.
- Gotuj proste i szybkie potrawy. Zwykle ludzie rezygnują z diety, gdyż nie mają czasu spędzać w kuchni 3h aby przygotować 5 różnych posiłków. Ja przygotowuję całodniowy zestaw dla 4 osób w niecałą godzinę. 🙂
- Naucz wszystkich domowników jeść to samo.
- Porcjuj mięsa i dopiero zamrażaj.
- Kup pojemniki do posiłków, łatwiej będzie przechowywać gotowe porcje
- Jeżeli dobrze rozplanujesz posiłki, to przy „garach” będziesz stać co 2-3 dzień.
- Najszybsze śniadania/II śniadania czy podwieczorki to:
- kanapki z sałatą, białym twarogiem i pomidorem;
- mussli z jogurtem;
- owoce suszone z serkiem wiejskim;
- koktajl z owoców.
Nie dajcie sobie wmówić, zdrowe odżywianie to godziny spędzane w kuchni. Najważniejsza jest dobra organizacja. Przecież nie trzeba codziennie gotować nowego obiadu czy kolejnej zupy. Przygotowujcie posiłki na 2 dni. Jeśli chcecie wiedzieć jakich błędów nie popełniać dbając o piękną sylwetkę, zapraszam TUTAJ.