Organizacja w kuchni.

Podziel się tym wpisem

Trzymanie diety i jedzenie 5 regularnych posiłków, szczególnie na początku. nie jest łatwą sprawą. Wymaga od nas dużego zaangażowania w kuchni. W dzisiejszych czasach, każda minuta jest na wagę złota. Każda z nas ma zaplanowaną każdą sekundę w ciągu dnia, dlatego nie możemy sobie pozwolić na wymyślne dania, które będą nam zabierały dużo czasu. Jeśli nie planujemy swoich posiłków trzymanie diety i jedzenie co 3-4h wychodzi nam głównie do drugiego posiłku. 🙂

Śniadanie jest perfekcyjne, 2 śniadanie to już zwykle owoc, bo nie mamy czasu przygotować kanapki. 🙂 I na tych 2 posiłkach często kończy się „dieta”, czyli zdrowy sposób odżywiania. Biegniemy do pracy, siedzimy za biurkiem, pijemy kawę za kawą, lub zajmujemy się domem i o godzinie 17, gdy kiszki zaczynają grać marsza, przypominamy sobie, że nie zjadłyśmy obiadu. Zaglądamy do lodówki (czy to w domu czy w pracy) i przypominamy sobie, że nie mamy nic przygotowanego. Zaczynamy szperać po szafkach ze słodyczami, sięgać po kolejne owoce, aby coś na szybko zjeść. Zwykle kończy się to tym, że jemy w pośpiechu, „byle co” i o wiele więcej niż powinnyśmy.

Oto lista kroków, która pomoże Ci w dobrej organizacji i planowaniu posiłków na cały tydzień, aby nie dochodziło do wyżej opisanych sytuacji.

  1. W sobotę przygotuj sobie menu na cały tydzień, na początek rozpisuj każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację).  Dzięki takiemu schematowi nagromadzisz sobie mnóstwo przepisów, z których będziesz mogła korzystać a nie zastanawiać się co by tu na jutro przygotować.
  2. Zrób dokładną listę zakupów, dzięki temu zaoszczędzisz czas chodząc po sklepie i przede wszystkim zaoszczędzisz pieniądze, bo kupisz tylko potrzebne produkty.
  3. W niedzielę wieczorem przygotuj obiad, zupy, II śniadania na 2 dni. Przykładowe przepisy znajdziesz też na moim blogu.
  4. Gotuj proste i szybkie potrawy. Zwykle ludzie rezygnują z diety, gdyż nie mają czasu spędzać w kuchni 3h aby przygotować 5 różnych posiłków. Ja przygotowuję całodniowy zestaw dla 4 osób w niecałą godzinę. 🙂
  5. Naucz wszystkich domowników jeść to samo.
  6. Porcjuj mięsa i dopiero zamrażaj.
  7. Kup pojemniki do posiłków, łatwiej będzie przechowywać gotowe porcje
  8. Jeżeli dobrze rozplanujesz posiłki, to przy „garach” będziesz stać co 2-3 dzień.
  9. Najszybsze śniadania/II śniadania czy podwieczorki to:
    • kanapki z sałatą, białym twarogiem i pomidorem;
    • mussli z jogurtem;
    • owoce suszone z serkiem wiejskim;
    • koktajl z owoców.

Nie dajcie sobie wmówić, zdrowe odżywianie to godziny spędzane w kuchni. Najważniejsza jest dobra organizacja. Przecież nie trzeba codziennie gotować nowego obiadu czy kolejnej zupy. Przygotowujcie posiłki na 2 dni. Jeśli chcecie wiedzieć jakich błędów nie popełniać dbając o piękną sylwetkę, zapraszam TUTAJ.

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk