Wegetariański żur na Wielkanoc.
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Coś pysznego wegetariańskiego na stół Wielkanocny? Owszem, to możliwe. Spróbujcie świąteczną, ale bezmięsną wersję żuru.
Składniki:
- żur – 0,5 l zakwasu
- cebula – 2 średnie sztuki
- ziemniaki – 5 sztuk
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- grzyby – 5 sztuk świeżych lub pół garści suszonych
- chrzan tarty – 2 duże łyżki
- majeranek suszony – 1 duża łyżka
- liść laurowy – 3 listki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- pieprz – 1 łyżeczka
- sól – do smaku
- śmietana do zabielania – opcjonalnie
- jajko do podania na talerz – opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na zupę rozgrzewamy olej. Wrzucamy na rozgrzany olej: cebulę, majeranek, 1 łyżkę chrzanu, liść laurowy . Mieszamy energicznie, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek. Jeśli mamy świeże grzyby: oczyszczamy je, płuczemy, kroimy nóżki w plasterki, kapelusze w półksiężyce. Dorzucamy do cebuli i przypraw, mieszamy, przykrywamy. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy, przykrywamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość dużą kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po ok. 5 minutach dolewamy wody – taką ilość, aby tylko ledwo przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20 minut). Dodajemy zakwas na żur, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa zgęstnieje – dolewamy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednia konsystencja to taka jaką Wy lubicie. Na koniec dodajemy łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. Podając zupę możemy dodać jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół oraz udekorować każdy talerz kleksem śmietany. Chociaż i bez niej smakuje wyśmienicie!
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście