Coś pysznego wegetariańskiego na stół Wielkanocny? Owszem, to możliwe. Spróbujcie świąteczną, ale bezmięsną wersję żuru.
Składniki:
- żur – 0,5 l zakwasu
- cebula – 2 średnie sztuki
- ziemniaki – 5 sztuk
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- grzyby – 5 sztuk świeżych lub pół garści suszonych
- chrzan tarty – 2 duże łyżki
- majeranek suszony – 1 duża łyżka
- liść laurowy – 3 listki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- pieprz – 1 łyżeczka
- sól – do smaku
- śmietana do zabielania – opcjonalnie
- jajko do podania na talerz – opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na zupę rozgrzewamy olej. Wrzucamy na rozgrzany olej: cebulę, majeranek, 1 łyżkę chrzanu, liść laurowy . Mieszamy energicznie, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek. Jeśli mamy świeże grzyby: oczyszczamy je, płuczemy, kroimy nóżki w plasterki, kapelusze w półksiężyce. Dorzucamy do cebuli i przypraw, mieszamy, przykrywamy. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy, przykrywamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość dużą kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po ok. 5 minutach dolewamy wody – taką ilość, aby tylko ledwo przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20 minut). Dodajemy zakwas na żur, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa zgęstnieje – dolewamy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednia konsystencja to taka jaką Wy lubicie. Na koniec dodajemy łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. Podając zupę możemy dodać jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół oraz udekorować każdy talerz kleksem śmietany. Chociaż i bez niej smakuje wyśmienicie!