Wegetariański żur na Wielkanoc.

Coś pysznego wegetariańskiego na stół Wielkanocny? Owszem, to możliwe. Spróbujcie świąteczną, ale bezmięsną wersję żuru.

Składniki:

  • żur – 0,5 l zakwasu
  • cebula – 2 średnie sztuki
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • grzyby – 5 sztuk świeżych lub pół garści suszonych
  • chrzan tarty – 2 duże łyżki
  • majeranek suszony – 1 duża łyżka
  • liść laurowy – 3 listki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pieprz – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • śmietana do zabielania – opcjonalnie
  • jajko do podania na talerz – opcjonalnie

 Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na zupę rozgrzewamy olej. Wrzucamy na rozgrzany olej: cebulę, majeranek, 1 łyżkę chrzanu, liść laurowy . Mieszamy energicznie, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek. Jeśli mamy świeże grzyby: oczyszczamy je, płuczemy, kroimy nóżki w plasterki, kapelusze w półksiężyce. Dorzucamy do cebuli i przypraw, mieszamy, przykrywamy. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy, przykrywamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość dużą kostkę, dorzucamy do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po ok. 5 minutach dolewamy wody – taką ilość, aby tylko ledwo przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20 minut). Dodajemy zakwas na żur, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa zgęstnieje – dolewamy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednia konsystencja to taka jaką Wy lubicie. Na koniec dodajemy łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. Podając zupę możemy dodać jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół oraz udekorować każdy talerz kleksem śmietany. Chociaż i bez niej smakuje wyśmienicie!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest