Wiosenna sałatka z awokado, cukinią i rzodkiewką

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Robi się co raz cieplej, słońce przygrzewa, po świątecznym rozpasaniu trzeba wrócić na tory zdrowego odżywiania, dlatego mam dla Was przepis w sam raz! Pyszna i lekka sałatka w sam raz na wiosnę! Można ją zjeść jako samodzielne danie (i zabrać do pracy w pudełeczku) albo jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 awokado
  • pęczek rzodkiewki
  • trzy garści sałaty jakiej lubisz (może być miks)
  • prażone pestki słonecznika i/lub sezamu
  • łyżka musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do ziemniaków kroimy w cienkie paski (tak zwane tagiatelle). Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę: jeśli trochę się „rozciapie”, to się nie przejmujemy, bo ono i tak rozejdzie się w sałatce. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy (w specjalnej wirówce lub na papierowych ręcznikach kuchennych). Do sporej miski wkładamy najpierw sałatę, potem cukinię, następnie awokado i rzodkiewkę. Musztardę, sok z cytryny i oliwę mieszamy na sos: ja często używam do tego celu malutkiego słoiczka (np.: po koncentracie pomidorowym). Wlewam wszystko do słoiczka, mocno zakręcam i energicznie wstrząsam, aż do uzyskania jednolitego sosu o kremowej konsystencji (w ten sposób sok z oliwa emulgują i otrzymujemy aksamitny sos). Gotowym sosem polewamy warzywa, na wierzch posypujemy prażonymi pestki słonecznika i sezamu. Można zajadać!

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie