Kochani dzisiaj zupełnie nie fit …ale za to jak pysznie, raz na czas można, a CO 😉 Zachęcam do tej pięknej tarty z suszonymi pomidorami, które same w sobie są pyszne, a co dopiero w tarcie z porami 🙂 Maomazja. Ukrójcie sobie jeden spory kawał i powinno Was zaspokoić na tydzień. MNIAM 🙂
Składniki ciasta:
- 250 g pełnoziarnistej pszennej mąki
- 150 g masła lub zimnego oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 kopiasta łyżka zmielonego siemienia lnianego + 1-2 łyżki wody
Składniki farszu:
- 3 pory
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- natka pietruszki
- 200-250 ml naturalnego jogurtu
- 3 jajka
- kilka suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Siemię lniane łączymy z wodą, z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Kulę ciasta schładzamy w lodówce ok. 30min.
- Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty (o średnicy 26-28cm), pozostawiając wyższe brzegi na ok. 2 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 st, przez ok 10-15 minut. Podpieczony spód tarty studzimy chwilę przed wyłożeniem farszu.
- W czasie, kiedy ciasto się schładza, myjemy i kroimy pory (białą i jasnozieloną część).
- Do dużej patelni wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wsypujemy pory, solimy i dusimy pod przykryciem kilka minut na niewielkim ogniu.
- Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, przyprawy (pieprz, czosnek, natkę pietruszki, startą gałkę muszkatołową), mieszamy.
- Pomidory siekamy i 2/3 porcji dorzucamy do masy (kilka kawałków zostawiamy do obsypania wierzchu), dokładamy duszone i przestudzone pory. Mieszamy.
- Na przestudzone ciasto wylewamy masę, wierzch posypujemy resztą suszonych pomidorów (możemy też posypać tartę odrobiną sera).
- Zapiekamy całość 20-30 minut, do zarumienienia masy.