Zupa cebulowa z parmezanem
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Dzisiaj rozgrzewająca zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami. Cebula, to takie tanie i łatwo dostępne warzywo, że szkoda by było nie zrobić takiej zupy chociaż 1x w miesiącu. Danie jest pełne smaku i aromatycznych ziół, ale wymaga cierpliwości podczas duszenia cebuli, tak żeby stała się słodka, zmiękła i zeszkliła się, ale nie przyrumieniła. Idealna propozycja dla wegetarian, a jeśli zrezygnujecie z sera, to również dla wegan i osób na diecie!
Polecam bo naprawdę warto, bez sera będzie smakować równie dobrze. Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała!
Składniki:
Przygotowanie:
- Cebule obierz i pokrój w piórka, przełóż na patelnię, dodaj olej i podsmażaj na malutkim ogniu nawet 20-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się skarmelizować czyli lekko zabrązowić.
- W drugim garnku umieść wszystkie pozostałe składniki, czosnek pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Zagotuj i dodaj skarmelizowaną cebulę, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku wg uznania.
- Kromki chleba pokrój na kostkę i opiecz/podsusz w piekarniku, aż będą chrupiące.
- Zupę rozlej do miseczek i posyp gorącymi grzankami, a następnie startym serem i odczekaj chwilę, aż się roztopi.
Smacznego!
Anka.
Więcej wpisów
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście