Zupa cebulowa z parmezanem

Zupa cebulowa

Podziel się tym wpisem

Dzisiaj rozgrzewająca zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami. Cebula, to takie tanie i łatwo dostępne warzywo, że szkoda by było nie zrobić takiej zupy chociaż 1x w miesiącu. Danie jest pełne smaku i aromatycznych ziół, ale wymaga cierpliwości podczas duszenia cebuli, tak żeby stała się słodka, zmiękła i zeszkliła się, ale nie przyrumieniła. Idealna propozycja dla wegetarian, a jeśli zrezygnujecie z sera, to również dla wegan i osób na diecie!

Polecam bo naprawdę warto, bez sera będzie smakować równie dobrze. Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała!

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, przełóż na patelnię, dodaj olej i podsmażaj na malutkim ogniu nawet 20-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się skarmelizować czyli lekko zabrązowić.
  2. W drugim garnku umieść wszystkie pozostałe składniki, czosnek pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Zagotuj i dodaj skarmelizowaną cebulę, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku wg uznania.
  3. Kromki chleba pokrój na kostkę i opiecz/podsusz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  4. Zupę rozlej do miseczek i posyp gorącymi grzankami, a następnie startym serem i odczekaj chwilę, aż się roztopi.

Smacznego!
Anka.

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk