Zupa cebulowa z parmezanem

Zupa cebulowa

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Dzisiaj rozgrzewająca zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami. Cebula, to takie tanie i łatwo dostępne warzywo, że szkoda by było nie zrobić takiej zupy chociaż 1x w miesiącu. Danie jest pełne smaku i aromatycznych ziół, ale wymaga cierpliwości podczas duszenia cebuli, tak żeby stała się słodka, zmiękła i zeszkliła się, ale nie przyrumieniła. Idealna propozycja dla wegetarian, a jeśli zrezygnujecie z sera, to również dla wegan i osób na diecie!

Polecam bo naprawdę warto, bez sera będzie smakować równie dobrze. Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała!

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, przełóż na patelnię, dodaj olej i podsmażaj na malutkim ogniu nawet 20-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się skarmelizować czyli lekko zabrązowić.
  2. W drugim garnku umieść wszystkie pozostałe składniki, czosnek pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Zagotuj i dodaj skarmelizowaną cebulę, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku wg uznania.
  3. Kromki chleba pokrój na kostkę i opiecz/podsusz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  4. Zupę rozlej do miseczek i posyp gorącymi grzankami, a następnie startym serem i odczekaj chwilę, aż się roztopi.

Smacznego!
Anka.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie