Zupa cebulowa z parmezanem

Dzisiaj rozgrzewająca zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami. Cebula, to takie tanie i łatwo dostępne warzywo, że szkoda by było nie zrobić takiej zupy chociaż 1x w miesiącu. Danie jest pełne smaku i aromatycznych ziół, ale wymaga cierpliwości podczas duszenia cebuli, tak żeby stała się słodka, zmiękła i zeszkliła się, ale nie przyrumieniła. Idealna propozycja dla wegetarian, a jeśli zrezygnujecie z sera, to również dla wegan i osób na diecie!

Polecam bo naprawdę warto, bez sera będzie smakować równie dobrze. Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała!

Składniki:

ok. 1,5 l wody
5-6 dużych cebul
ok. 4-5 łyżek oleju rzepakowego
2-3 łyżki przyprawy uniwersalnej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
szczypta pieprzu, sól do smaku
2-3 łyżki startego parmezanu
3-4 kromki chleba na grzanki

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, przełóż na patelnię, dodaj olej i podsmażaj na malutkim ogniu nawet 20-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się skarmelizować czyli lekko zabrązowić.
  2. W drugim garnku umieść wszystkie pozostałe składniki, czosnek pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Zagotuj i dodaj skarmelizowaną cebulę, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku wg uznania.
  3. Kromki chleba pokrój na kostkę i opiecz/podsusz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  4. Zupę rozlej do miseczek i posyp gorącymi grzankami, a następnie startym serem i odczekaj chwilę, aż się roztopi.

Smacznego!
Anka.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo