Aksamitna zupa z porów
- Anka Dziedzic
Podziel się tym wpisem
Trzy słowa na dzisiaj: szybkie, smaczne i pożywne 🙂 Lećcie po pory do sklepu :*
Składniki:
- 2 duże pory
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
- średnia cebulka
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
- ok. 100g ryżu basmati lub innego ulubionego
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 x ziela angielskie, 2x liście laurowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki do podania 🙂
Przygotowanie:
- W garnku roztop masło klarowane i dodaj posiekaną cebulę i pory pokrojone w krążki. Podsmażaj, aż się zeszkli następnie dodaj przyprawy i zalej wodą, około 22-3 cm nas poziom warzyw.
- Dodaj obraną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 10-15 minutach przepłukany na sitku ryż. Gotuj do miękkości warzyw i ryżu.
- Gdy ryż i warzywa będą miękkie wyjmij włoszczyznę. Można dodać trochę mleczka kokosowego do zabielenia, opcjonalnie.
- Podawaj na ciepło w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie grzankami.
Więcej wpisów
ODŻYWIANIE
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Anka Dziedzic
18/01/2024
ODŻYWIANIE
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście
Anka Dziedzic
02/10/2023