Trzy słowa na dzisiaj: szybkie, smaczne i pożywne 🙂 Lećcie po pory do sklepu :*
Składniki:
- 2 duże pory
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
- średnia cebulka
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
- ok. 100g ryżu basmati lub innego ulubionego
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 x ziela angielskie, 2x liście laurowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki do podania 🙂
Przygotowanie:
- W garnku roztop masło klarowane i dodaj posiekaną cebulę i pory pokrojone w krążki. Podsmażaj, aż się zeszkli następnie dodaj przyprawy i zalej wodą, około 22-3 cm nas poziom warzyw.
- Dodaj obraną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 10-15 minutach przepłukany na sitku ryż. Gotuj do miękkości warzyw i ryżu.
- Gdy ryż i warzywa będą miękkie wyjmij włoszczyznę. Można dodać trochę mleczka kokosowego do zabielenia, opcjonalnie.
- Podawaj na ciepło w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie grzankami.