Aksamitna zupa z porów

Trzy słowa na dzisiaj: szybkie, smaczne i pożywne 🙂 Lećcie po pory do sklepu :*

Składniki: 

  • 2 duże pory
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
  • średnia cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • ok. 100g ryżu basmati lub innego ulubionego
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 x ziela angielskie, 2x liście laurowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki do podania 🙂

Przygotowanie: 

  1. W garnku roztop masło klarowane i dodaj posiekaną cebulę i pory pokrojone w krążki. Podsmażaj, aż się zeszkli następnie dodaj przyprawy i zalej wodą, około 22-3 cm nas poziom warzyw.
  2. Dodaj obraną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 10-15 minutach przepłukany na sitku ryż. Gotuj do miękkości warzyw i ryżu.
  3. Gdy ryż i warzywa będą miękkie wyjmij włoszczyznę. Można dodać trochę mleczka kokosowego do zabielenia, opcjonalnie.
  4. Podawaj na ciepło w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie grzankami.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo