Aksamitna zupa z porów

Podziel się tym wpisem

Trzy słowa na dzisiaj: szybkie, smaczne i pożywne 🙂 Lećcie po pory do sklepu :*

Składniki: 

  • 2 duże pory
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
  • średnia cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • ok. 100g ryżu basmati lub innego ulubionego
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 x ziela angielskie, 2x liście laurowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki do podania 🙂

Przygotowanie: 

  1. W garnku roztop masło klarowane i dodaj posiekaną cebulę i pory pokrojone w krążki. Podsmażaj, aż się zeszkli następnie dodaj przyprawy i zalej wodą, około 22-3 cm nas poziom warzyw.
  2. Dodaj obraną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 10-15 minutach przepłukany na sitku ryż. Gotuj do miękkości warzyw i ryżu.
  3. Gdy ryż i warzywa będą miękkie wyjmij włoszczyznę. Można dodać trochę mleczka kokosowego do zabielenia, opcjonalnie.
  4. Podawaj na ciepło w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie grzankami.

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk