Aksamitna zupa z porów

Podziel się tym wpisem

Trzy słowa na dzisiaj: szybkie, smaczne i pożywne 🙂 Lećcie po pory do sklepu :*

Składniki: 

  • 2 duże pory
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
  • średnia cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • ok. 100g ryżu basmati lub innego ulubionego
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 x ziela angielskie, 2x liście laurowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki do podania 🙂

Przygotowanie: 

  1. W garnku roztop masło klarowane i dodaj posiekaną cebulę i pory pokrojone w krążki. Podsmażaj, aż się zeszkli następnie dodaj przyprawy i zalej wodą, około 22-3 cm nas poziom warzyw.
  2. Dodaj obraną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 10-15 minutach przepłukany na sitku ryż. Gotuj do miękkości warzyw i ryżu.
  3. Gdy ryż i warzywa będą miękkie wyjmij włoszczyznę. Można dodać trochę mleczka kokosowego do zabielenia, opcjonalnie.
  4. Podawaj na ciepło w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie grzankami.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk