Składniki:
- ok. 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 55 ząbków czosnku
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: pieprz, sól, curry, chili (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
- oliwa z oliwek
- ok. 50 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę połóż warzywa i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości dyni.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Podłączyć zupę na mały ogień i dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe.
- Podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, posypane pestkami dyni i listkiem pietruszki lub kolendry.
Jedna odpowiedź do “Rozgrzewająca zupa krem z dyni”
Na pewno 55 ząbków czosnku?
Komentowanie zablokowane