Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Podziel się tym wpisem

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 55 ząbków czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, chili (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • oliwa z oliwek
  • ok. 50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę połóż warzywa i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości dyni.
  2. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Podłączyć zupę na mały ogień i dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe.
  3. Podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, posypane pestkami dyni i listkiem pietruszki lub kolendry.

Jedna odpowiedź do “Rozgrzewająca zupa krem z dyni

  1. Agnieszka pisze:

    Na pewno 55 ząbków czosnku?

Komentowanie zablokowane

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk