Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 55 ząbków czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, chili (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • oliwa z oliwek
  • ok. 50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę połóż warzywa i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości dyni.
  2. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Podłączyć zupę na mały ogień i dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe.
  3. Podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, posypane pestkami dyni i listkiem pietruszki lub kolendry.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
29 dni temu

Na pewno 55 ząbków czosnku?

Anka Dziedzic
Logo