Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Podziel się tym wpisem

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 55 ząbków czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, chili (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • oliwa z oliwek
  • ok. 50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę połóż warzywa i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości dyni.
  2. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Podłączyć zupę na mały ogień i dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe.
  3. Podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, posypane pestkami dyni i listkiem pietruszki lub kolendry.

Jedna odpowiedź do “Rozgrzewająca zupa krem z dyni

  1. Agnieszka pisze:

    Na pewno 55 ząbków czosnku?

Komentowanie zablokowane

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk