Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on email

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 55 ząbków czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, chili (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • oliwa z oliwek
  • ok. 50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę połóż warzywa i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości dyni.
  2. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Podłączyć zupę na mały ogień i dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe.
  3. Podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, posypane pestkami dyni i listkiem pietruszki lub kolendry.

guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Na pewno 55 ząbków czosnku?

Więcej wpisów

Close Mój koszyk
Close

Close
Nawigacja
Kategorie