Batoniki bez pieczenia

Mam dla Was ratunek, jeśli czasem zabraknie Wam moich batoników. Wskakujcie po przepis na fit, szybkie i smaczne batoniki bez pieczenia. Do przepisu możecie użyć mojej Nutadelli lub zastąpić zwykłym masłem czekoladowym czy inną ulubioną pastą. Polecam spakować sobie takie batoniki do torebki na „czarną godzinę” w razie głodu, na siłownię, do pracy na podwieczorek, a nawet dzieciom do szkoły sprawdzą się idealnie. Zamiast lecieć do sklepu po cukrowe batoniki, wskakuj do kuchni, 10 minut i przekąska gotowa.

Składniki:

110g orzechów nerkowca (lub inne ulubione)
110g suszonych śliwek (lub rodzynki, żurawina, morele)
110g wiórków kokosowych
1 łyżka Nutadelli lub zwykłego masła czekoladowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Olej roztop w kąpieli wodnej.
  2. Nerkowce zmiksuj na mąkę.
  3. Śliwki suszone zmiksuj do takiego stopnia jak lubisz najbardziej.
  4. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, masa powinna się lekko kleić. W razie potrzeby dodawaj po łyżce wody.
  5. Gotową masę przełóż do małych foremek lub jednej większej, wyrównaj i ugnieć dłonią wierzch masy, schłodź w zamrażarce co najmniej 30 minut, a następnie pokrój w prostokąty.

Smacznego!
Anka

Anka Dziedzic

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło