Dzisiaj kolejny przepis z serii czekoladowych. Tym razem ciacho w nowej odsłonie,
jako brownie na bazie kaszy jaglanej.
Brownie z kaszy jaglanej
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- odrobinę mleka kokosowego do gotowania
- 2 banany dojrzałe
- 4 łyżki siemienia lnianego lub chia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy.
- Do gotującej się wody (około 150 ml) wsypujemy 100g kaszy. Gotujemy, a gdy woda wyparuje dodajemy około 70 ml mleka. Gotujemy, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej papki.
- Gdy kasza troszkę przestygnie dodajemy resztę składników (oprócz chia), wszystko razem blendujemy na jednolitą masę.
- Przelewamy do foremki i pieczemy w 180C przez 40 minut.
- Gdy brownie ostygnie smarujemy wierzch ciasta powidłami (u mnie były domowe, połączone z kakao).