Organizacja, pomysł, plan i realizacja. To podstawowe zasady jakie powinna stosować każda mama w kuchni. Nie każda z nas lubi stać godzinami przy garnkach i gotować wymyślne dania. Ja należę do tych, co swój czas spędzany w kuchni ograniczają do minimum. Dlatego, jeśli wolisz poświęcić czas na coś innego, mam dobrą radę. 🙂
Zanim zaczniesz gotować jakiś posiłek zawsze zastanów się w jaki sposób możesz wykorzystać dany produkt na kilka sposobów.
W kuchni ważne są też sprzęty, które znacznie ułatwiają nam życie. Ostatnio wspominałam Wam o moim nowym nabytku, blenderze – G21 SMART Smoothie Vitality. 😉Muszę przyznać, że ten prezent to strzał w dziesiątkę. W moim domu często są, koktajle, zupy krem i różne musy, a blender doskonale spełnia swoje zadanie. Ma specjalne programy, dostosowane do różnego rodzaju produktów i bezkonkurencyjny, duży, rodzinny kielich – aż 2,5 litra. Mieli wszystko na gładziutką masę i nawet moje dziewczynki nie wyczuwają przemyconych zdrowych dodatków, które są wrogiem wszystkich dzieci. 🙂
Teraz wracamy do przepisów 🙂
Na pierwszy rzut bierzemy mrożone owoce, u mnie grane były wiśnie. Co można wyczarować z paczki mrożonych wiśni? Kolejność jest bardzo ważna.
Wrzucamy opakowanie zamrożonych wiśni do blendera (dziewczyny polecam Wam G21 SMART Smoothie Vitality, może nie należy do najtańszych, ale czego kochany mąż nie zrobi, by uszczęśliwić swoją żonę), dodajemy małe opakowanie serka wiejskiego i słodzik, bo przecież nasze maluchy to łakomczuchy. 🙂 Ja dodałam syrop klonowy.
Co wychodzi?
PIERWSZY DZIEŃ:
Pyszne i zdrowe lody – wystarczy wszystko razem zblendować przez około 2 minuty i lody gotowe. Reszta na następny dzień. 🙂
DRUGI DZIEŃ
Masę, która została przekładamy do słoiczka i wykorzystujemy do śniadania lub deseru np.:
- z kaszą manną
- z jogurtem naturalnym
- do naleśników/placuszków wszelkiego rodzaju
- serka wiejskiego
Taki słoiczek możemy trzymać w lodówce przez około 2 dni
TRZECI DZIEŃ
Jeśli jeszcze coś zostało polecam zrobić koktajl 🙂
Chyba każde dziecko lubi nutellę, ja polecam zrobić coś zdrowszego. Dlatego, teraz pod lupę bierzemy domową, słodką oczywiście, czekoladę.
JAK ZROBIĆ DOMOWĄ NUTELLĘ ABY BYŁA SŁODKA I PYSZNA?
Podstawą są daktyle. Garść daktyli należy namoczyć na około 2h przed planowanym przygotowywaniem. Do blendera wrzucamy: daktyle, 2 banany i 2 łyżki kakao. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Jak wykorzystać domową nutellę?
- jako zamiennik prawdziwej nutelli – można jeść palcem 🙂
- do kanapki
- na naleśniki
- do wszelkiego rodzaju kaszek
Wiecie, że polecam wam tylko sprawdzone rzeczy. Dlatego na koniec mam dla Was propozycję. 🙂 Na hasło “fitmom” bon w wysokości 100 PLN na zakup blenderów w sklepie vitamoc.pl.
Po dodaniu blendera do koszyka w pole KUPONY wpisujemy “fitmom”. Kupon ten będzie działał przy zakupie dowolnego blendera z oferty sklepu.