Domowa mleczna kanapka, wykonana samodzielnie, w domu, to znacznie lepszy wybór niż jej sklepowy odpowiednik, który ma tak „bogaty” skład, że mogą nas od niej rozboleć głowy…i to dosłownie! Polecam poczęstować też dzieci, na pewno będą zadowolone z takich pyszności, a my nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że dziecko znowu zjadło coś niezdrowego 🙂
Domowa mleczna kanapka
Spód:
– 2 jajka
– 5 łyżek mąki jaglanej
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao naturalnego
– 3 łyżki miodu
– 4 łyżki mleka migdałowego
- Wszystkie składniki wymieszaj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem i rozwałkuj na płasko. Piecz ok.20 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu pokrój ciasto w prostokąty.
Nadzienie:
– 4 łyżki mascarpone
– 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej
– 1 łyżka ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
- Składniki na krem połącz w misce i wymieszaj dokładnie łopatką.
- Wstaw krem na 20 minut do lodówki do zgęstnienia. Smaruj masą jeden prostokąt i ułóż na wierzchu drugi. Zamknij w lunchboxach i przechowuj w lodówce.