Fit szarlotka

Właśnie się zorientowałam, i nie wiem jak do tego doszło, że na moim blogu do tej pory nie pojawił się jeszcze przepis na szarlotkę! Tak więc, dziś przychodzę do was z tym pysznym jabłuszkowym przepisem, którego nie może zabraknąć w diecie osób, uwielbiających połączenie ciepłych jabłek, cynamonu i kruszonki. Zapraszam do wykonania, koniecznie podzielcie się swoim wykonaniem w komentarzu :*

Składniki:

  • 130 g mąki owsianej
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 80 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego
  • 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • ok 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 15 minut do lodówki.
  2. Obrać i zetrzeć jabłka lub pokroić w mniejszą kostkę, następnie przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, pod koniec dodać cynamon.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt blaszki 10x20cm, podsypać nieco mąką, przełożyć do foremki, położyć uprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
  4. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Anka Dziedzic

Trenerka, Blogerka, Influencerka, Propagatorka aktywnego stylu życia. Sport towarzyszy mi od zawsze i chcę się nim dzielić. Uwielbiam aktywność fizyczną i zrobiłam z niej swój sposób na życie. A od życia chcę wiele i pewnie przez to prawie zawsze jestem zabiegana. Prywatnie jestem Żoną Dawida, mamą Leny i Poli, z urodzenia góralką. Moi przyjaciele twierdzą, że choć jestem urocza, to nie owijam w bawełnę. Cóż, staram się być autentyczna, choć na pewno nie idealna, konsekwentna, ale uparta. Cała ja.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dziedzic
Logo