Fit szarlotka

Podziel się tym wpisem

Właśnie się zorientowałam, i nie wiem jak do tego doszło, że na moim blogu do tej pory nie pojawił się jeszcze przepis na szarlotkę! Tak więc, dziś przychodzę do was z tym pysznym jabłuszkowym przepisem, którego nie może zabraknąć w diecie osób, uwielbiających połączenie ciepłych jabłek, cynamonu i kruszonki. Zapraszam do wykonania, koniecznie podzielcie się swoim wykonaniem w komentarzu :*

Składniki:

  • 130 g mąki owsianej
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 80 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego
  • 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • ok 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 15 minut do lodówki.
  2. Obrać i zetrzeć jabłka lub pokroić w mniejszą kostkę, następnie przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, pod koniec dodać cynamon.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt blaszki 10x20cm, podsypać nieco mąką, przełożyć do foremki, położyć uprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
  4. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk