Właśnie się zorientowałam, i nie wiem jak do tego doszło, że na moim blogu do tej pory nie pojawił się jeszcze przepis na szarlotkę! Tak więc, dziś przychodzę do was z tym pysznym jabłuszkowym przepisem, którego nie może zabraknąć w diecie osób, uwielbiających połączenie ciepłych jabłek, cynamonu i kruszonki. Zapraszam do wykonania, koniecznie podzielcie się swoim wykonaniem w komentarzu :*
Składniki:
- 130 g mąki owsianej
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 80 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego
- 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- ok 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 15 minut do lodówki.
- Obrać i zetrzeć jabłka lub pokroić w mniejszą kostkę, następnie przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, pod koniec dodać cynamon.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt blaszki 10x20cm, podsypać nieco mąką, przełożyć do foremki, położyć uprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
- Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.