Fit szarlotka

Podziel się tym wpisem

Właśnie się zorientowałam, i nie wiem jak do tego doszło, że na moim blogu do tej pory nie pojawił się jeszcze przepis na szarlotkę! Tak więc, dziś przychodzę do was z tym pysznym jabłuszkowym przepisem, którego nie może zabraknąć w diecie osób, uwielbiających połączenie ciepłych jabłek, cynamonu i kruszonki. Zapraszam do wykonania, koniecznie podzielcie się swoim wykonaniem w komentarzu :*

Składniki:

  • 130 g mąki owsianej
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 80 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego
  • 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • ok 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 15 minut do lodówki.
  2. Obrać i zetrzeć jabłka lub pokroić w mniejszą kostkę, następnie przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, pod koniec dodać cynamon.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt blaszki 10x20cm, podsypać nieco mąką, przełożyć do foremki, położyć uprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
  4. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk