Czy pizza bez piekarnika jest w ogóle możliwa do wykonania? Oczywiście, że tak! Dodatkowo przepis ten nie zawiera drożdży, więc dla tych z Was, którzy nie mogą ich jeść szczególnie przyda się ten przepis. Domowa pizza z patelni idealnie sprawdzi Wam się na kolację lub obiad dla całej rodziny. Chociaż ciasto wygląda bardziej jak naleśnik czy omlet to wychodzi obłędnie chrupiące i delikatne. Dodatków do pizzy możecie użyć tak na prawdę jakich tylko chcecie, niech wodze fantazji Was poniosą!
Składniki na ciasto:
Dodatki:
Przygotowanie:
- Z wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę na pizzę.
- Na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) przełóż masę i rozsmaruj na okrągły placek. Smaż przez ok. 2 minuty, aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, wtedy wyłącz gaz a pizzę przewróć na drugą stronę.
- Pizzę posmarować passatą i ułożyć składniki (szynka, plastry pomidora, plasterki mozzarelli, kukurydza), posypać ziołami, możesz użyć innych ulubionych 🙂
- Smaż pod przykryciem kolejne 10 minut, na jak najmniejszym ogniu.
- Po przełożeniu na talerze udekoruj rukolą.
Smacznego!
Anka