Muffinki z powidłami sliwkowymi

Podziel się tym wpisem

Jak się rozpieszczać przed Świętami, to na całego! Jeśli lubicie rodzinnie piec, to polecam Wam muffinki z powidłami śliwkowymi. 👌 To ciasto nadaje się też do formy. Nie jest bardzo puszyste, raczej zwarte i wilgotne (przez powidła), ale smakuje obłędnie! Możecie dodać do ciasta skórki pomarańczowej, cynamonu i innych przypraw korzennych, wtedy dom zapachnie Świętami 😍

Składniki:

  • 250 g oleju kokosowego (lub na Święta: masła)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g powideł śliwkowych
  • 200 g drobnego cukru kokosowego lub miodu
  • 4 duże jaja roztrzepane
  • 300 g mąki jaglanej lub gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • przyprawy korzenne wg gustu (cynamon, kardamon, goździki: wszystko mielone)
  • e. śliwki (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i ew. przyprawy korzenne, odstawić.

W garnuszku roztopić tłuszcz. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać powidła, cukier/miód, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę (z proszkiem do pieczenia i przyprawami), mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Przygotować foremki na muffinki lub brytfankę wyłożone papierem do pieczenia (forma ok. 30 cm x 40 cm). Nałożyć ciasto, udekorować na wierzchu śliwkami. Piec w temperaturze 180ºC: muffinki ok. 25 minut, brytfankę ok. 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk