Pieczone warzywa z kaszą gryczaną
- Anka Dziedzic

Podziel się tym wpisem
PIECZONE WARZYWA Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- marchewka: 2 szt. + łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pietruszka: 1 szt. + szczypta białego pieprzu
- papryka: 1 szt. + szczypta wędzonej papryki słodkiej
- fasolka szparagowa: 250 g + łyżeczka masła orzechowego
- cebula czerwona: 1 szt.
- czosnek: 1 główka
- burak: 1 szt. + łyżeczka ziarenek czarnuszki
- gałązka świeżego rozmarynu, zielonej pietruszki, tymianku
- sól
- kasza gryczana: 1 szklanka suchej
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, z wyjątkiem czosnku i buraków, dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy. Kroimy jak lubimy: w słupki, w paski, w kostkę, w ćwiartki, w większe kawałki: wedle uznania. Jeśli jest sezon na młode warzywa, możemy je nawet zostawić w całości. Indywidualnie traktujemy tylko buraki i czosnek.
- Całą główkę czosnku przecinamy na pół – ale uwaga: w poprzek, tak żeby widać było jego przekrój poprzeczny. 😉
- Buraki potrafią być długo twardzielami, więc najpierw wrzucamy je do wrzątku (w skórce) i gotujemy przez około 15 minut. Potem wyciągamy, kroimy i postępujemy jak ze wszystkimi pozostałymi warzywami. Mianowicie każde warzywko (już pokrojone) oprószamy przynależną mu przyprawą oraz skrapiamy oliwą. Żeby nie przesadzić z jej ilością polecam oliwę w spray’u. Tu znowu mamy wyjątek: fasolkę tylko smarujemy masłem (ja to robię rękami, żeby było w miarę równomiernie).
- W ten sposób przygotowane jarzyny układamy na blasze, obok siebie, ale nie mieszając rodzajów warzyw. Na wierzch wrzucamy kilka gałązek ziół i układamy przekrojony czosnek. Następnie wszystko lekko (naprawdę lekko) solimy i wkładamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do warzyw, lekko mieszamy i sprawdzamy, czy aby nie przyrumieniły się za bardzo. Po trzech kwadransach powinny być już gotowe: lekko sprężyste, ale wyraźnie upieczone, pełne aromatu i smaku.
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Odcedź. Podawaj na dużym talerzu z całą rodziną jarzyn. I wcinaj na zdrowie!
Więcej wpisów
ODŻYWIANIE
Dlaczego Picie Wody Jest Kluczowe? Odkryj Korzyści Picia Wody na Czczo!
Spis treści Picie wody to więcej niż tylko ugasić pragnienie. To fundamentalny element naszego codziennego życia, który ma ogromny wpływ
Anka Dziedzic
18/01/2024
ODŻYWIANIE
Gdzie przebiega granica i jaki jest dzienny limit kawy?
Spis treści Wprowadzenie Co to jest kofeina? Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, której główne źródło stanowią ziarna kawy, liście
Anka Dziedzic
02/10/2023