Pieczone warzywa z kaszą gryczaną

Podziel się tym wpisem

PIECZONE WARZYWA Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

  • marchewka: 2 szt. + łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pietruszka: 1 szt. + szczypta białego pieprzu
  • papryka: 1 szt. + szczypta wędzonej papryki słodkiej
  • fasolka szparagowa: 250 g + łyżeczka masła orzechowego
  • cebula czerwona: 1 szt.
  • czosnek: 1 główka
  • burak: 1 szt. + łyżeczka ziarenek czarnuszki
  • gałązka świeżego rozmarynu, zielonej pietruszki, tymianku
  • sól
  • kasza gryczana: 1 szklanka suchej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem czosnku i buraków, dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy. Kroimy jak lubimy: w słupki, w paski, w kostkę, w ćwiartki, w większe kawałki: wedle uznania. Jeśli jest sezon na młode warzywa, możemy je nawet zostawić w całości. Indywidualnie traktujemy tylko buraki i czosnek.
  2. Całą główkę czosnku przecinamy na pół – ale uwaga: w poprzek, tak żeby widać było jego przekrój poprzeczny.  😉
  3. Buraki potrafią być długo twardzielami, więc najpierw wrzucamy je do wrzątku (w skórce) i gotujemy przez około 15 minut. Potem wyciągamy, kroimy i postępujemy jak ze wszystkimi pozostałymi warzywami. Mianowicie każde warzywko (już pokrojone) oprószamy przynależną mu przyprawą oraz skrapiamy oliwą. Żeby nie przesadzić z jej ilością polecam oliwę w spray’u. Tu znowu mamy wyjątek: fasolkę tylko smarujemy masłem (ja to robię rękami, żeby było w miarę równomiernie).
  4. W ten sposób przygotowane jarzyny układamy na blasze, obok siebie, ale nie mieszając rodzajów warzyw. Na wierzch wrzucamy kilka gałązek ziół i układamy przekrojony czosnek. Następnie wszystko lekko (naprawdę lekko) solimy i wkładamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do warzyw, lekko mieszamy i sprawdzamy, czy aby nie przyrumieniły się za bardzo. Po trzech kwadransach powinny być już gotowe: lekko sprężyste, ale wyraźnie upieczone, pełne aromatu i smaku.
  5. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Odcedź. Podawaj na dużym talerzu z całą rodziną jarzyn. I wcinaj na zdrowie!

Więcej wpisów

Twój koszyk

Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

Facebook Instagram YouTube
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk